Storytel Osake

Storytel lyhyesti

Storytel perustettiin Ruotsissa vuonna 2005 nimellä Bokilur ja jo samana vuonna julkaistiin yrityksen ensimmäinen mobiilisovellus. Pari vuotta myöhemmin yritys vaihtoi nimekseen Storytelliksi kansainvälistymisen edistämiseksi.

Storytel on maailman johtava äänikirjapalvelu, jonka sovelluksen voi ladata älypuhelimelle tai tabletille. Sovelluksen kautta voi kuunnella ja lukea ääni- ja e-kirjoja.

Storytel sovellus toimii kuten Spotify, äänikirjat voi striimata suoraan sovelluksessa tai ladata mobiililaitteelle, jolloin sitä kirjaa voi kuunnella myös offline tilassa.

Storytel palvelun hinta on 16,99 euroa kuukaudessa Suomessa, mutta saatavilla on myös perhe tilausvaihtoehto, jolloin hinta laskee per käyttäjä. Storytellin äänikirja ja e-kirja valikoimasta löytyy kirjallisuutta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi ja italiaksi.

Yli 200 000 tuotteen valikoimaan kuuluu kirjojen lisäksi podcasteja, kielten oppimateriaaleja ja ääniartikkeleja. Storytel on aloittanut julkaisemaan myös itse tuotettuja Storytel Original -äänikirjasarjoja sekä podcasteja.

Yritys on listattu Tukholman pörssiin ja palvelulla on maailmanlaajuisesti 2020 lopulla yli 1,442,000 maksavaa käyttäjää 2020 vuosiraportin mukaan.

Storytel tähtää voimakkaaseen kasvuun

Storytelillä on voimakkaan kasvun strategia, jonka avulla he pyrkivät olemaan globaali markkinajohtaja. Tämä kasvu tulee tietenkin voittojen kustannuksella lyhyellä tähtäimellä.

Vuosina 2010–2016 Storytel onnistui tekemään voitollista tulosta, ennen kuin heidän strategiansa muuttui vahvaan kasvamiseen ja uusille markkinoille laajentumiseen.

2021 Storytel on jo laajentunut reiluun 20 eri markkinaan ja tavoitteena on vuosille 2021-2023 on laajentua 20+ markkinalle. Mikäli heidän tavoitteensa onnistuu, että jokainen uusi markkina tuottaisi voittoa viiden vuoden kuluessa toiminnan aloittamisesta, joissa he olisivat myös markkina johtaja antaa sijoittajalle mukava näkymän.

Aikaisemmin toiminnan aloittamisesta on kestänyt 5–7 vuotta kunnes toiminnasta on tullut voitollista. Toki näistä on varmasti opittu jotain, ja skaalautumisen edut myös tehostavat uusille markkinoille menemistä, joten tämä on hyvin todennäköisesti aivan realistinen tavoita.

Kaikki maat, joissa toiminta aloitettiin enne vuotta 2015 ovat jo voitollisia, sekä kaksi markkinaa (Suomi ja Puola) joissa toiminta aloitettiin 2016 odotetaan olevan voitollisia 2021.

Kasvua on haettua myös yritysostoilla, joissa on laajennettu toimintaa myös perinteiseen painatukseen sekä uusien teknologioiden saamiseksi.

Äänikirjojen markkina laajenee kovaa vauhtia

Äänikirjojen maailmanlaajuinen markkinoiden arvoksi 2019 on arvioitu olevan yli 2,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja sen odotetaan kasvava huimalla 24.4% vuotuisella kasvuvauhdilla vuoteen 2027 asti.


Äänikirja markkinan koko ja kasvu 2020 - 2027

Covid-19 pandemian vuoksi useat maat ovat sulkeneet kirjastot ja oppilaitokset, minkä vuosi ihmiset ovat alkaneet etsimään digitaalista vaihtoehtoa kirjoille, joka on hieman nopeuttanut äänikirjojen ja muiden digitaalisten tuotteiden kysyntää.

Tämän vuoksi monet Storytellin kilpailijatkin ovat alkaneet tarjoamaan useita tuotteita omilla verkkosivuillaan. Esimerkiksi Audible aloitti tarjoamaan digitaalista kokoelmaa ilmaiseksi omilla verkkosivuillaan houkutellakseen käyttäjiä palveluunsa.

Avaintekijä, jonka takia äänikirjat tulevat kasvamaan tulevaisuudessa on niiden tarjoama helppokäyttöisyys ja saatavuus, eteenkin ei englantia puhuvissa maissa, joissa äänikirjoja on saatavana eri kielillä.

Kovimmat kilpailijat

Kilpailu kasvusta on kovaa ja markkinoilla on useita suuria yrityksiä Amazonin ja Googlen myötä. Storytelin eduksi voidaan kuitenkin laskea laajentuminen maihin, joissa ei ole vielä niin kovaa kilpailua, sekä äänikirjojen tuottamisen paikallisen kielen mukaan, joka ainakin hidastaa isompien kilpailijoiden tuloa samoille markkinoille.

Kilpailuedun turvaamiseksi tulemme näkemään markkinoilla paljon yritysostoja kirjailijoiden, kustantajien sekä toisten äänikirjapalveluiden kesken. Tämä mahdollistaakin tulevaisuudessa sen, että Storytelkin ostetaan pois. Joskin tämä on tuskin, ajankohtaista ihan lähitulevaisuudessa.

Maailmanlaajuisesti suurimmat toimijat äänikirja palveluissa ovat:

·        Audible, Inc.

·        Amazon.co, Inc.

·        RBmedia

·        Playster

·        Google, Inc.

·        Rakuten Inc.

·        iBook’s by Apple Inc.

·        Storytel

Storytel osakkeen arvostus ja tavoite hinta

Storytellin markkina-arvo on 240 SEK arvolla laskettuna noin 16.3 miljardia kruunua. Tämä vastaisi 2020 myyntiin katsottuna 7x P/S-lukua, joka tuntuu kyllä melko kovalle vielä siihen nähden, että yritys ei ole tehnyt voittoa viimeisen neljän tilikauden aikana. Tuoreempia lukuja voi tutkia Marketwatch sivustolta.

Storytel liikevaihdon kasvu

Vertailuksi voisi ottaa Netflixin arvostuksen, jonka P/S-luku on 9.3x luokkaa. Erona on vain, että Netflix on tuottanut voittoa viimeiset neljä vuotta.

Jos Storytel kasvaa strategiansa mukaisesti 35% joka vuosi, vuoden 2023 P/S tulee olemaan 3.5x luokaa. Tämän lisäksi, jos he onnistuvat saamaan useampia markkinoita voitolliseksi samaan aikaa ja ehkä tekemään jopa voitollista tulosta, ei tämän päivän kurssi tunnu enää niin kovalta.

Tätä kirjoittaessa 17.3.2021 Storytelin tavoitehinta pöyrii kolmen analyytikon konseksuksen mukaan noin 310 SEK:ssä ylipainota suosituksella. Tämä on 30% ylempänä tämän hetken kurssiin.

Vinkkinä, että Inderessin keskustelupalstalla on todella hyvää keskustelua Storytellin osakkeeseen liittyen.

Disclamer: Omistan Storytel osakkeita sijoitussalkussani.

Kommentit